Van marketing en branding tot inkoop, sales en setdressing: Creatieveling Daniëlle Chavanu has seen it all. Danielle mocht zich in de eerste jaren van haar carrière op verschillende afdelingen ontwikkelen. En niet bij de eerste de beste. Zij liep namelijk rond bij Glamour, Models At Work, Levi’s, PIECES en de Bijenkorf. Op verschillende posities waar ze stuk voor stuk haar creativiteit goed kwijt kon. In ieder geval binnen de branche waar zij vanuit haar studie ‘Fashion & Branding’ aan het Amsterdam Fashion Institute wenste terecht te komen. Alles behalve toeval dus. Als eigenaresse van haar eigen online kledingwinkel dane.studios verkoopt zij in haar webshop niet alleen kleding, maar inspireert zij haar volgers ook met de nieuwste kledingtrends. En dat valt op: Zij schrijft namelijk regelmatig artikelen voor ‘De Ondernemer’ om een kijkje achter de schermen te geven voor ondernemend Nederland.
Daniëlle wilde vroeger altijd al de creatieve business in, het liefst mode gerelateerd. “Ik heb mij dan ook maar ingeschreven voor één opleiding. Ik had geen plan B. Het was AMFI of… niks?” Daar kon zij haar creativiteit goed kwijt. We vragen Daniëlle wat deze creativiteit eigenlijk voor haar, als ‘fashionista’, betekent. “Creativiteit is voor mij vrijheid. Vrijheid in de zin dat het komt wanneer het komt en niet geforceerd hoeft te zijn.” Met dane.studios neemt ze dan ook haar vrijheid om haar creativiteit kwijt te kunnen: “Als ik een idee of concept in mijn hoofd heb, geef ik mezelf genoeg vrijheid en tijd om dit te ontwikkelen, zonder druk. Wanneer ik wil en vooral hoé ik wil.”
Creativiteit bloeit op tijdens afdwalen
Waar de ene creatieveling graag werkt met harde deadlines en tot in de kleine uurtjes aan de slag is, behoort Danielle dus bij de groep die heeft meest gedijt bij vrijheid. Zij laat zich dan ook graag inspireren door alles uit haar dagelijkse leven, van een aflevering op Netflix tot een goed gesprek. Maar vooral op het moment dat haar gedachten even afdwalen: onder de douche, in de supermarkt of tijdens het autorijden. “Eigenlijk altijd op het moment dat mijn brein ruimte krijgt zonder andere indrukken en impulsen van mijn telefoon, televisie of laptop.” Maar wat gebeurt er dan eigenlijk wanneer je in deze flow raakt? “Ik leg verbanden en probeer dingen op meerdere manieren te bekijken. Ik doe dan ook niet aan langetermijn contentplanningen. Presteren en creëren doe ik simpelweg beter vanuit actuele gebeurtenissen en ingevingen. Daarnaast heb ik ook gewoon het karakter er niet voor om de content al lange tijd vooruit te plannen.”
““Maar om eerlijk te zijn, meer omdat andere mensen dat zeggen.”
Van creatieve ingeving tot publicatie
Danielle doet alles zelf binnen haar bedrijf. Dat betekent dat ze niet alleen de inkoop moet organiseren, maar ook de jasjes, tasjes, accessoires, broeken, sweaters en sieraden aan de vrouw moet brengen. Hoewel we onszelf vast en zeker in de wereld van inkoop van kleding kunnen verliezen, zijn we vooral benieuwd naar het creatieve werk- en denkproces van Daniëlle. “Ik begin meestal met het uitwerken van een concept wat in mijn hoofd zit. Maar tijdens het creëren, veranderd het met gemak nog zo’n 10 keer. Beter gezegd: Het ontwikkelt.” Ze vertelt dat ze dit concept allereerst uitwerkt binnen InDesign. Hier creëert ze een moodboard. Uiteraard met een geheel eigen twist. Met haar moodboard als uitgangspunt gaat ze uiteindelijk aan de slag met de fotografie en vormgeving. Binnen no-time is de content gepubliceerd op social media.
Hoewel Danielle zich op haar socials vooral laat inspireren door influencers uit de UK, beseft ze dat dane.studios uiteindelijk wel een commerciële onderneming blijft mét winstoogmerk. Naast dat ze zelf iets mooi kan vinden, moet het ook opvallen, voldoen aan de verwachting van haar volgers en het moet verkopen. Dus niet gaan voor de perfecte feed, zoals we zien bij influencers. “Op lange termijn wil ik wel overigens wat meer een influencer-vibe creëren. Ik wil namelijk niet te veel overkomen alsof ik iets probeer te verkopen. Ik vind bijvoorbeeld @naomigenes, @mollymaehague @diocrowe, @freyakillin, @missjoslin en @aliceoliviac gewoon echt cool.”
Echt trots zijn blijkt best moeilijk
Als we Danielle uiteindelijk vragen op welk onderdeel ze van haar onderneming trots is, is dat toch wel het feit dat ze de webshop ‘from the ground’ zelf heeft opgezet. “Maar om eerlijk te zijn, meer omdat andere mensen dat zeggen. Als creatieveling ben ik heel kritisch op mezelf en wat ik maak. Ik ben heel beeldend en visueel ingesteld, maar bezit nog niet alle tools en ervaring die ik zou willen om hetgeen in mijn hoofd zit uit te kunnen werken.” Dat moet lastig zijn, maar gelukkig realiseert Daniëlle zich dat dat nu eenmaal onderdeel is van haar creatieve proces. Er is immers geen tijd om stil te staan, aangezien het volgende concept, actuele campagne of lancering alweer opgebouwd moet worden. Een onwijs interessant proces waarbinnen Danielle, samen met haar dane.studios, nog lang niet uitgegroeid zal zijn. Misschien groeit dane.studios ooit haar online webwinkel wel uit…
#dikketip
Tip van de Top.
Vergelijk jezelf niet te veel met anderen, ga echt opzoek naar iets wat je zélf leuk vindt. Je hoeft niet perse direct de beste in iets te zijn. Besef dat elke kleine stap of kleine ontwikkeling veel waard is voor een groter doel. Ook al lijkt het op dat moment niet altijd zo. De weg ergens naar toe is het meest leerzaam. Wees niet te streng voor jezelf. Leer trots op jezelf te zijn, vraag anderen om hun mening maar leer ook om te kunnen werken zonder andermans goedkeuring. Leer van anderen, wees altijd leergierig. Niemand is ooit uitgeleerd. Blijf jezelf ontwikkelen. Houd vol & geef niet zomaar op.
Nog geen genoeg van Danielle? Zij schrijft regelmatig blogs voor De Ondernemer en is natuurlijk te volgen op haar Instagrampagina @dane.studios, Facebookpagina @dane.studios.fb of www.danestudios.nl.